Het bestuur van Stichting KIVADA Gaanderen
Mogen wij ons aan je voorstellen, het bestuur van de Stichting KIVADA Gaanderen.
Om de KIVADA in Gaanderen te kunnen blijven organiseren, heeft het organisatiecomité (OC) eind 2019 besloten een eigen stichting op te richten. Wij vinden het van grote meerwaarde om de KIVADA in Gaanderen te blijven organiseren. Dit om alle kinderen uit Gaanderen drie fantastische dagen in de zomervakantie te bieden en om tieners en (jong)volwassenen de kans te geven om maatschappelijk betrokken te zijn en zich in te zetten voor het dorp.
Coen Stevens heeft in de afgelopen jaren een enthousiast team vrijwilligers om zich heen verzameld, met vele verschillende achtergronden die elkaar mooi aanvullen.
Lees hier het Jaarverslag van 2021

Gedragscode voor vrijwilligers
Veel grenzen in het contact tussen vrijwilligers en kinderen aan de KIVADA zijn niet eenduidig. Het ene kind vindt een aai over de bol prettig, een ander kind vindt het niet prettig om te worden aangeraakt. Hierover kunnen nooit exacte grenzen worden afgesproken die voor alle kinderen en in alle situaties gelden. Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen vrijwilligers en minderjarigen, die bij ons komen, absoluut ontoelaatbaar zijn!
Daarom hebben wij als stichting voor al onze vrijwilligers een gedragscode opgesteld. Deze is terug te lezen in onze Gedragscode vrijwilligers (klik hier).
Als bestuur vinden wij het belangrijk dat zowel wijzelf als het OC van onbesproken gedrag is. Daarom hebben wij zowel voor het gehele bestuur als voor iedere OC-lid een VOG aangevraagd en ontvangen.
Binnen onze stichting hebben wij ook twee vertrouwenscontactpersonen, namelijk Marise en Rob. Tijdens de KIVADA dagen zijn zij constant op het veld of bij de onderdelen. Mocht je iets zien of zelf een nare ervaring hebben, dan kan je dit bij hun aangeven. Zij gaan met je hierover in gesprek en zullen we samen kijken hoe we dit kunnen oppakken.
Hoe het ooit begon...
Het ontstaan van de KIVADA (KInderVAkantieDAgen) is door de actiegroep 70 begonnen. Het waren op zichzelf staande activiteiten. Vanaf 1975 tot en met 1983 zijn activiteiten geweest die in de vakantie werden georganiseerd voor leeftijdsgroepen en op verschillende dagen. Het toenmalig Jeugd- en Jongerenwerk nam deze activiteiten over. Dit vond plaats in het jeugdgebouw aan de Warnerstraat. Vanaf 1983 zijn er door het Jeugd- en Jongerenwerk in de oude Openbare lage school aan de Kerkstraat de eerste aaneengesloten KIVADA georganiseerd voor de leeftijd van 6 tot met 12 jaar met een elke keer een ander thema. Vanaf 1986 zijn de KIVADA verplaats naar het grasveld bij Buurt- en Clubhuis de Trefkuul aan de Pelgrimstraat bij sporthal de Pol. En wordt al jaren de KIVADA georganiseerd en met grote deelname van de Gaanderense kinderen. Ieder jaar wordt de KIVADA begeleid door een grote groep vrijwilligers die zelf ook als kind hebben meegedaan. Aantallen van 300 kinderen en zo’n 80 á 100 vrijwilligers werd gehaald.

Het organisatiecomité (OC) van de KIVADA Gaanderen
Naam: Marise
Mijn eerste KIVADA was: Toen ik in groep 3 zat op de basisschool. Vanaf groep 2 wacht je erop: je mag bijna meedoen! Ik heb vanaf toen elk schooljaar meegedaan. Vanaf mijn 16e heb ik 3 jaar groepen begeleid, samen met vrienden. Daarna ben ik bij het OC gegaan.
Waarom ben ik bij het OC gegaan: Het begeleiden van de groepen vond ik ontzettend leuk. Ik was het OC erg dankbaar voor hun inzet, hun hulp tijdens de dag-evaluaties en het mogelijk maken van de KIVADA. Daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen. Het organiseren van activiteiten vind ik ontzettend leuk en ik vind het belangrijk dat dit voortgezet kan worden. Daarom vind ik het belangrijk om mee te denken met de organisatie en bij te dragen aan de dagen zelf, de voorbereiding en de dagen erna. Ik vind het leuk om verbonden te zijn met het dorp waar ik geboren ben en de kinderen te geven wat ik zelf zo ontzettend leuk vond (en nog steeds vind)!
_______________________________________________________
Naam: Eefke
Mijn eerste KIVADA was: Als zesjarig meisje, daarna ben ik ieder jaar teruggekomen.
Waarom ben ik bij het OC gegaan: Nadat ik als kind ieder jaar heb meegedaan, ben ik jarenlang vrijwilliger geweest. Dit vond ik erg leuk om te doen, maar wilde juist ook eens de andere kant meemaken. Inmiddels zit ik alweer een aantal jaar bij het OC en hier haal ik veel voldoening uit.
Naam: Sophie
Mijn eerste KIVADA was: Toen ik in groep 3 zat was het dan eindelijk zover, ik mocht voor het eerst meedoen met de KIVADA Gaanderen. Natuurlijk met een botte zaag en hamer. Ik heb vanaf toen ieder jaar meegedaan en vervolgens begonnen als hulpvrijwilliger en daarna groepsvrijwilliger.
Waarom ben ik bij het OC gegaan: Ik gun ieder kind in Gaanderen zulke mooie laatste vakantieweken als dat ik altijd gehad heb. Ik hoop samen met het OC en alle vrijwilligers deze Gaanderense traditie te kunnen blijven voorzetten en organiseren. Ik draag hieraan graag bij en vind het leuk om te organiseren en betrokken te blijven bij dit mooie evenement.
_______________________________________________________
Naam: Rob
Mijn eerste KIVADA was: 2006, toen de toenmalige stagiaire van Coen belde omdat ze een tekort had aan vrijwilligers en wij net weer onderweg waren naar onze studenten flat in Enschede. Sindsdien niet meer weggeweest bij de leukste KIVADA van Nederland.
Waarom ben ik bij het OC gegaan: Eigenlijk is groepsvrijwilliger leuker 😉 maar zonder OC ook geen KIVADA. Gelukkig is het een leuke groep met vrijwilligers!
_______________________________________________________
Naam: Coen
Mijn eerste KIVADA was: Vanaf het eerste moment ben ik erbij, al sinds 1983.
Waarom ben ik bij het OC gegaan: omdat ik het hartstikke leuk vind om activiteiten voor kinderen te organiseren en vrijwilligers te begeleiden. En dit alles in het mooie Gaanderen.